NIPOS > KVALIFIKAČNÍ DOHODA

KVALIFIKAČNÍ DOHODA

Pavel Farský Personál zeptal se před 12 měsíců

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pracuji na pracovní smlouvu u příspěvkové organizace, kde mám platnost smlouvy na dobu určitou do prosince 2023 a současně mám sepsanou Kvalifikační dohodu na doplnění vzdělání nutné k pracovní pozici, kterou mám v pracovní smlouvě.

Kvalifikační dohodou jsem se zavázala na dobu do 31. 3. 2025, protože mi vzdělání zaměstnavatel uhradil v plné výši.

Jde mi o to, že pokud mi pracovní smlouva končí koncem roku a kvalifikační dohoda až v březnu 2025, budu muset hradit část nákladů na kvalifikaci? V kvalifikační dohodě mám totiž závazek, že když odejdu sama dohodou nebo podám výpověď, musím uhradit poměrnou část zaplaceného vzdělání.

Děkuji moc za odpověď.

Pavel Farský Personál odpovězeno před 12 měsíců

Dobrý den,

pokud s Vámi zaměstnavatel neprodlouží smlouvu, Váš pracovní poměr skončí uplynutím doby trvání pracovní smlouvy. Pokud s Vámi zaměstnavatel žádnou další smlouvu neuzavře, pracovněprávní vztah s tímto konkrétním zaměstnavatelem skončí.

Vy však nejste povinna platit nic z uvedené kvalifikační dohody, jelikož pracovní poměr nebyl ukončen z Vaší vůle, ale uplynutím doby sjednaného trvání pracovního poměru. Je samozřejmě v zájmu zaměstnavatele Vás i nadále zaměstnat, když zaplatil patrně nemalý obnos za Vaše vzdělání, ale nikdo mu to nemůže přikázat.

S pozdravem
Mgr. Kateřina Vítová
NIPOS

Samostatné weby NIPOS